Kävelevä kaupunkilaboratorio

Ajankohta 11.6.2019 - 12.6.2019
Paikkakunta Helsinki

Vilkkaasta katuelämästä on tullut vetovoimatekijä, joka saa yhä useammat kaupungit kehittämään kävely-ympäristöjään ja julkista tilaa. Viihtyisät ja turvalliset, kävelyyn ja oleskeluun houkuttelevat ympäristöt eivät kosketa ainoastaan kaupunkien keskustoja vaan ovat toivottuja ominaisuuksia myös asuinalueilla.

Minkälaiset kaupunkitilat houkuttelevat kävelemään, viihtymään ja oleskelemaan?
Miten tähän voidaan vaikuttaa suunnittelulla?

Kävelevässä kaupunkilaboratoriossa perehdytään kahden päivän aikana ihmislähtöisen suunnitteluun teorian ja käytännön kautta. Kaupunkitilaa tarkastellaan kävelijän näkökulmasta: huomio kiinnitetään mm. reittien, aukioiden ja istuskeluryhmien sijoitteluun, mittakaavaan ja spontaanien kohtaamispaikkojen lainalaisuuksiin. Samalla pohditaan aistien merkitystä kaupunkitilan havainnoinnissa, turvallisuutta ja sosiaalista kontrollia.

Päivien työskentely tapahtuu koulutustiloissa sekä ulkotiloissa. Koulutus antaa osallistujille välineitä olemassa olevien kaupunkitilojen kehittämiseen sekä uusien tilojen suunnitteluun. Teoriaosuudessa opittuja asioita jalkaudutaan havainnoimaan kaduille ja kerätyt aineistot puretaan yhteisesti. Päivien aikana testataan eri menetelmiä, joilla analysoida erilaisia kaupunkitiloja ja tunnistaa toimivia elementtejä sekä kehitystarpeita.

Menetelminä/työkaluina ovat:
• tilojen laadunarviointi
• käyttäytymisen havainnointi
• digitaalinen kuva- ja palautesovellus (Chaos Crowd)

Koulutus pohjautuu pitkälti tanskalaisen arkkitehdin Jan Gehlin tutkimuksiin rakennetun ympäristön ja katuelämän vuorovaikutuksesta. Kouluttajana toimii sosiologi Jani Päivänen, joka on ollut mukana kääntämässä Jan Gehlin kirjaa Ihmisten kaupunki. Jani Päivänen toimii myös FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:ssä Ihmisen ympäristö -tiimin vetäjänä.

Koulutus on suunnattu kaikille, joiden työnkuvaan kuuluu kaupunkitilojen kehittäminen. Tiloja tarkastellaan kokonaisuutena, joten siksi koulutus soveltuu mm. kaavoittajille, liikenne- ja katusuunnittelijoille, arkkitehdeille sekä keskustojen ja julkisten tilojen kehittäjille.

Tiistai 11.6.2019

9.00 Tulokahvi

09:30 Avaus ja esittäytyminen

Aamupäivällä perehdytään menetelmiin ja teoriaan ja lounaan jälkeen jalkaudutaan kaduille testaamaan menetelmiä käytännössä. Päivä päättyy viimeistään klo 17:00.

16:30 Päivän päätös

Keskiviikko 12.6.2019

9:00 Aamukahvit

Käydään läpi edellisenä päivänä kerättyä materiaalia, pohditaan menetelmien sopivuutta erilaisiin tilanteisiin ja niiden antia jatkotyöskentelyn kannalta.

11:30 Siirtyminen lounaalle, jonka jälkeen päivä päättyy

Maksu sisältää opetuksen, sähköisen materiaalin ja ohjelmassa mainitut ateriat. Osallistumismaksu laskutetaan tilaisuuden jälkeen. Siihen lisätään laskutusmaksu 5 € (+ alv 24 %).

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen 24.5.2019 mennessä. Osallistujat saavat sähköpostitse vahvistuskirjeen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.

Peruutus

Osallistuminen voidaan peruuttaa maksutta ennen viimeistä ilmoittautumispäivää. Tämän jälkeen tehdyistä peruutuksista peritään 50 % osallistumismaksusta. Jos peruutusta ei tehdä ollenkaan ja osallistuja jättää saapumatta tilaisuuteen, laskutetaan koko osallistumismaksu. Maksuihin lisätään arvonlisävero.

Helsinki, Radisson Blu Royal Helsinki
Runeberginkatu 2

Tarvitsetko majoitusta?

Majoittujat varaavat huoneet itse kiintiöstä varauskoodia FCG Kävelevä kaupunkilaboratorio käyttäen Radisson Blu myyntipalvelusta puh. +35820 1234 700 / yksittäiset huonevaraukset tai reservations.finland@radissonblu.com. Majoitus maksetaan suoraan hotelliin tai pyydetään laskuttamaan maksu, jolloin hotelli perii laskutuslisän.

1 hengen huone 145 €/ huone/ vrk
2 hengen huone 165 €/ huone/ vrk

Huomioittehan, että majoituskiintiö raukeaa 10.5.2019 klo 20.00

Tämän jälkeen huoneita on toki saatavilla hotellin huonetilanteen mukaan päivän hintaan.

KoulutuspäällikköPaula Mäkipuh. +358 44 278 6728etunimi.sukunimi@fcg.fi
KoulutuskoordinaattoriElina Nurmipuh. +358 50 439 5822etunimi.sukunimi@fcg.fi