Självbestämmande och rättssäkerhet inom socialservicen, främst äldreservicen
Under den tudelade utbildningen går vi igenom vilka bestämmelser det finns för klienters och patienters självbestämmande och delaktighet inom social- och hälsovården med en tyngdpunkt på äldreservicen.
Vi svarar bland annat på frågeställningar: Behöver klienten och närstående tas med i serviceplaneringen? Finns det bestämmelser eller andra föreskrifter vilka begränsningar som får göras om inte hur göra? Praktiska lösningar ur ett ledarskaps- och arbetstagarperspektiv. Vad betyder det att både personalens och klienternas/patienternas rättssäkerhet behöver säkerställas? Vad kan hända om lagstiftningen inte följs? Under utbildning behandlas både juridik och praktik?
Som utbildare fungerar Ulrika Krook och Elisabeth Kajander.
Anmäl dig före 3.2.2025
Ohjelma
Asiantuntijat
Elisabeth Kajander har en lång erfarenhet av social- och hälsovården. Nu jobbar hon som servicechef inom Västra Nylands välfärdsområde, inom det svenska teamet och som ansvarsområde Västra Nylands specialuppdrag att stöda utvecklingen av den svenska social- och hälsovårdsservicen nationellt.
Före det jobbade hon som projektdirektör och sakkunnig inom beredningen av Västra Nylands välfärdsområde. Hon har även jobbat som grundtrygghetsdirektör i flera år och ansvarat i sin helhet för social- och hälsovården i kommunen. Före det jobbade hon även som lektor och programansvarig i yrkeshögskolan Arcada samt som vårdlärare i Axxell. Tidigare har hon även jobbat många år inom primärvården i flera olika uppgifter både som förman och på fältet.
Även tredje sektorns arbete blev bekant då hon jobbade inom Folkhälsan som projektansvarig och ansvarade för ett nationellt olycksfallsförebyggande arbete och skrev fyra handböcker inom ramen för projektet. Elisabeth har även suttit med som sakkunnig i olika nationella grupper.
Ulrika arbetar som universitetslärare i socialrätt och välfärdsrätt, Soc&Kom/Helsingfors universitet. Där ansvarar hon bl a för de obligatoriska juridiska kurserna för blivande svenskspråkiga socialarbetare. Till Ulrikas specialiseringsområden hör bl a funktionshindersektorn, social- och hälsovården inklusive strukturer, mångprofessionalism, tillgänglighet och grundläggande samt mänskliga rättigheter. Ulrika har lång erfarenhet som jurist och specialsakkunnig i olika social- och hälsovårdsorganisationer och har arbetat som sakkunnig inom beredningen av Västra Nylands välfärdsområde samt överinspektör vid diskrimineringsombudsmannens byrå. Hon har också samlat erfarenhet via olika förtroende- samt sakkunnighets uppdrag både nationellt och nordiskt. Hon är bl a medlem av THL:s juristgrupp och den svenska sakkunnighetsgruppen för den elektroniska handboken för funktionshinderservice vid THL.
Hinnat
270 euro (+ gällande moms) per person.
Grupprabatt från samma organisation:
4-10 deltagare från samma organisation: 1080 euro (+ moms).
11-20 deltagare från samma organisation: 1700 euro (+ moms).
21-30 deltagare från samma organisation: 2100 euro (+ moms).
31-40 deltagare från samma organisation: 2700 euro (+ moms).
41-50 deltagare från samma organisation: 3000 euro (+ moms).
Priset innefattar undervisningen och det elektroniska materialet. Till priset tillkommer faktureringstillägg (5€+moms).
Deltagaravgiften inkluderar även ett års avgiftsfri prenumeration (fyra nummer) av tidningen Kommuntorget Magasin, Finlands enda svenskspråkiga tidskrift, specialiserad på kommunala frågor.
Om du vill avboka ditt deltagande ber vi dig skicka e-post till: koulutusinfo@fcg.fi. Det är avgiftsfritt att avboka till och med den 27.1.2025. Efter detta datum debiterar vi 50% av deltagaravgiften. Ifall deltagandet inte avbokas alls, debiterar vi deltagaravgiften i sin helhet. Ifall du inte kan delta, kan du även anmäla en annan person från din organisation.
Sijainti
FCG Zoom
Kenelle
Personal inom social- och hälsovården som arbetar med klienter och patienter, samt sakkunniga och andra som planerar samt utvecklar social- och hälsovården samt alla som är intresserade av ämnet.